Therapie

Wanneer er vragen zijn zoek je naar antwoorden, maar soms is het niet mogelijk om dat alleen te doen of met je directe omgeving. Dan kan het fijn zijn dat een buitenstaander naar je luistert, spiegelt en aanzet tot het onderzoeken van eigen gevoelens, gedachten en gedragingen. Het geeft inzicht in waar die de ontwikkeling of een bevredigende leef- of werksituatie in de weg staan.

‘Wanneer het (L)even niet naar wens verloopt loop ik even met je mee.’

Analytische Teken Therapie (ATT), ook wel tekenanalyse genoemd, is geschikt voor volwassenen en kinderen. Het is een individuele inzichtgevende therapie. Cognitief gericht en gestoeld op de psychoanalytische en psychodynamische visie (lees meer). In de therapie maak ik gebruik van de door jou gemaakte tekeningen. Elk beeld geeft informatie, je hoeft dus niet te kunnen tekenen!

Tekenen als middel in de therapie

Herinneringen slaan we op in beelden. Een tekening ontstaat vanuit een verlaagd bewustzijn en brengt daarmee onbewuste ervaringen aan het licht. Het tekenen helpt je om wat (nog) niet verteld kan worden wél in de tekening uit te drukken. Het geeft inzicht in je belevingswereld en patronen, waar het op dit moment voor jou om gaat en hoe je een situatie of levensfase beleeft of hebt beleefd. Je gaat de samenhang zien tussen verschillende klachten/problemen. Het inzicht in die samenhang ontstaat naarmate de aandacht voor de gevoelens over het getekende meer en meer wordt onderkend, doorvoeld, geaccepteerd en geïntegreerd. 

 “Jij ziet in mijn tekening meteen wat er mis is, toch?”

Niets is minder waar. Alleen jij weet wat je getekend hebt. Het tekenen op zich kan soms al opluchten, maar doorgaans is enkel tekenen niet voldoende. De tekening (uiteindelijk een serie tekeningen) vormt de leidraad in de dialoog. Naast het samen onderzoeken en in gesprek zijn is het analyseren en bevragen van de tekening een belangrijk onderdeel van de therapie.

“Ik kan niet tekenen, is dat erg?”

Nee hoor, het gaat niet om esthetiek. Zoals jij het doet is het goed. Elk beeld geeft informatie.

Hoe werkt het?

Voordat we starten is er een wederzijdse kennismaking waarin je ook kennismaakt met een tekenopdracht, zodat je kunt ervaren of deze vorm van therapie bij je past. Mochten we besluiten door te gaan dan vindt er een intakegesprek plaats. Samen gaan we o.a. op zoek naar patronen in gevoelens, gedachten en gedragingen, hun herkomst en betekenis. Niet in elke sessie is het noodzakelijk om te tekenen. Aangezien het traject een persoonlijke ontdekkingstocht is, die ieder op eigen tempo doorloopt, is vooraf de duur niet precies aan te geven. Tussentijds vindt er een evaluatie plaats.

Ook door cliënten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en cliënten die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag op emotioneel, fysiek of seksueel niveau, wordt het tekenen in de therapeutische behandeling ervaren als een goed en effectief middel.

Voor aanmelding of vrijblijvende kennismaking en informatie ben ik bereikbaar per e-mail en per telefoon. Ook kun je gebruikmaken van het aanmeldingsformulier.

Een probleem hoeft niet altijd psychoanalytisch te worden benaderd. Een coachingtraject kan afhankelijk van de hulpvraag ook steun bieden.

Contact

In mijn praktijk te Middelburg geef ik therapie en coaching aan kinderen en volwassenen met een hulpvraag. Hierbij combineer ik mijn ervaring, kennis en kunde vanuit de verschillende vakgebieden (over Laura) waarbij ik uitga van ieders eigen specifieke kracht en innerlijke hulpbronnen. Soms zijn enkele sessies voldoende om weer door te kunnen en soms is het fijn om wat langer en dieper in te gaan op de weg naar ontwikkeling en groei.

Klik hier om je direct aan te melden.

 

Laura Rutten